”Ağır Ağır Acele ET!”
İşlem hataları, çoktan seçmeli testlerde en korktuğumuz yanlış yapma sebebidir. Çünkü bildiğimiz bir soruyu sadece aceleci davranmak, dikkat eksikliği gibi sebeplerle yapamamak bizleri normalden fazla üzer. Maalesef götürüsü çoktur bir adet doğrudan oluruz ve yanlışımız 0,25 doğrumuzu da götürür.
İyi bir haberim var işlem hatalarını en donanımlı kişiler bile yapar. Yani testlerin doğasında vardır ve kabul edilebilir sınırlar içinde kaldığı sürece de normaldir. Ancak hepimiz en aza indirmenin yollarını ararız. Öncelikle belirteyim matematik sorularını çözerken yazımızın güzel, çözümümüzün düzenli olması şarttır. Büyüklerimizin ‘’bakkal defteri’’ tabir ettiği bir karmaşa başımıza büyük işler açabilir.
İkinci husus ise ‘’ağır ağır acele etmektir’’ acele ederken bile kontrolün bizde olması ve panik halinden uzak olmamız gerekmektedir. Bunun için sınavlara mental hazırlık yapmalıyız. Mesela sürekli sınavın ne kadar zor olduğundan ve konuların ne kadar çok olduğundan bahsetmek yerine,
- Bitirdiğimiz konulardan bahsetmek, başardıklarımız başaracaklarımızın göstergesidir.
- KPSS nin kendi seviyemizden düşük bir sınav olduğunu hatırlamak
- İşlem hataları yapabileceğimiz konu ve soru tiplerini tespit etmek gibi zihinsel hazırlık sürecinde olmalıyız. Bu tip sınavlarda başaracağımıza olan inancımız tam olmalıdır. Zihinsel hazırlık süreci kişiseldir ve kendi programınız oluşturmanız gerekmektedir.
Konuyu fazla dağıtmadan ilk yapacaklarımızın güzel ve düzenli bir yazı ve mental hazırlık olduğunu söyleyerek biraz da beyinin işleyişinden kaynaklı hatalarımıza bakalım.
‘’Kapı eşiği sendromu’’ bu sendrom insan beynini müthiş bir adaptasyonudur. Ancak modern dünyada ‘’evden çıktıktan sonra ütünün fişini çektim mi?’’ sorunu ile karşımıza çıkar. Zaten ismini de buradan alır kapının eşiğini geçtikten sonra beyin arkada bıraktıklarını siler. Gerçekten de evden çıktıktan sonra evde geçirdiğimiz son dakikaları hatırlamayız ve kendimize modern dünyanın nimetlerini sorarız.
Kapıyı kitledim mi?
Ütünün fişini çektim mi?
Ocak açık kaldı mı?
Bilim adamlarının açıklaması kapı eşiğini geçtiğimizde yeni bir odaya ya da evin dışına çıkıyoruz. Dolayısıyla bu yeni ortam tehlikelerle dolu olabilir hemen bu yeni ortama uyum sağlamalıyız ve arkada bıraktıklarımız bize ayak bağı oluşturabilir o yüzden beynimiz yeni ortama konsantre olur ve eskiyi siler ya da hatırlamamızı güçleştirir. Böylece yeni ortama daha kolay adapte oluruz.
Gelelim matematiğe, test sorusu çözerken eğer bir işlem hatası yapıyorsak ve bu şıklarda yoksa o soruyu arka arkaya çözdüğümüzde aynı hatayı yapma ihtimalimiz yüksektir. Ya da yaptığımız çözümü kontrol ederken yaptığımız hatayı göremeyebiliriz.
Burada imdadımıza test teknikleri içinde en önemlisi olan turlama tekniği devreye giriyor. Asıl yarışın adaylar arasında değil zamana karşı olduğunu bilenler zaten turlama tekniğini kullanıyorlar ve denemelerde bu tekniklerini kusursuz hale getirmek için uğraşıyorlar.
İşlem hatasından dolayı bir soruyu çözemiyorsak arka arkaya uğraşmaya gerek yok. (Soruyu ilk etapta yanlış okuma, ya da yanlış yoldan çözmeye çalışıyor da olabiliriz) Hemen turlama yapıyoruz. Aynı kapı eşiğinden geçtiğimizde beynimizde gerçekleşen olaylar yeni soruya geçtiğimizde de oluyor ve eski soruda yaptığımız sistematik hatalar siliniyor. İkinci turda fark ediyoruz ki 3+3 e 9 demişiz. Ya da hiç girilmemesi gereken yollara girmişiz.
Sonuç olarak turlama tekniği işlem hatalarını azaltan bir yöntem ve zaman yönetimi konusunda ise tek alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Unutmayın,
- düzenli olalım (tüm hayatımızda da)
- yazımız okunaklı olsun böylece soruyu çözdükten sonra göz ucuyla bile hızlıca kontrol edebiliriz.
- ağır ağır acele edelim
- mental hazırlığımız olsun
- turlama tekniği yapalım
KPSS sınavında tüm arkadaşlarıma başarılar dilerim.
Facebook sayfamız : matematik.academy