ÖABT Matematik sınavına kalan süre azalırken, çalışmalarımız son 10 soru dediğimiz Alan Öğretimine kaymaktadır.
Peki nasıl bir çalışma yapmalıyız. Biliyorsunuz ki sınavda programdan direk sorular var yani hangi kazanım hangi sınıf düzeyinde verilmektedir bilinmesi gerekiyor.
Ben bu yazımda diğer soru tiplerine değinmek istiyorum. Yani sınıf ortamında öğretmenin karşılaştığı öğrenme güçlükleri, yanlış öğrenmeler ve sınıfta yapılan etkinlikleri kapsayan sorular.
İlköğretim matematik için ortaokul konuları daha basit olduğu için sorular daha kolay çözülebiliniyor. İlköğretim matematikten ÖABT sınavına girecek arkadaşlar 2017 sorularını çözerlerse moral bulacaklardır.
2017 çıkmış sorusuna bakalım, ben ilk kez karşılaşmama rağmen soruyu çözebildim.
Daha sonra müfredatı incelediğimde 6. sınıfta bu çalışmanın bir etkinlik olarak verildiğini gördüm. İlköğetim matematik için programın kendisi büyük oranda yeterli olacaktır. Bakın sınavda sorulan Aybüke öğretmenin etkinliği zaten müfredatta verilmiş.
ÖSYM nin sorduğu ve değindiği tüm konu ve başlıkları internette araştırırım. Bakın yukarıda verilen yöntem hemen karşıma bir gif olarak çıktı.
Programda geçen birçok konuyu ve etkinliği-ispatı google de araştırmak çok faydalıdır.
Lise matematik için peki neler yapılabilinir,
Örneğin altın oranın elde ediliş etkinlikleri araştırılabilinir. Gerek web siteleri gerekse wikipedia çok güzel bilgilere yer veriyor. ÖSYM nin sorabileceği, altın oran, fibonacci, pi ve e sayıları, üçgenlerin yardımcı elemanları ve teoremlerinin ispat ve etkinlikleri, çemberde ki etkinlikler ve ispatları, türev ve rolle teoremi…..bu konular matematik programından tespit edilip araştırımalıdır.
Aynı şekilde programda geçen matematikçiler hangi konu başlığında geçiyorsa o çalışmları araştırılmalıdır.
Demek istediğim, internette yapacağımız bu araştırmalar ile hem son 10 soruya hazırlanacağız hemde matematik altyapımız kuvvetlenecek çünkü ÖABT alan eğitimi bizden konuya hakim olmamızı ve temelimizin sağlam olmamızı istiyor.
Sınava sayılı günler kala sosyal medya ya da TV izleyerek dinlenmeye çalışmak yerine bu araştırmalar ile boş vakitlerimizi değerlendirebiliriz. Hem de mesleki olarak yeterliliklerimizin artacak olması bize çok şey katacaktır.
Sınavda adı geçen Aybüke öğretmeni rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun…