Temel Eksiğim Yok Ama ÖABT Matematik Netlerim Nasıl Artar?

Arkadaşlar çok fazla karşılaşılan bir durum da derslerde temel olarak eksiğim olmadığı halde netlerim bir türlü istediğim seviyede olmaması. Evet ÖABT matematik için konularda eksiğiniz olmasa bile deneme sınavlarında ya da gerçek sınavda istediğiniz netlere ulaşamamak oldukça yaygındır.

Peki bu durumda ne yapmalı? nasıl çalışılmalıdır?

Öncelikle bir durum değerlendirmesi yaparak, sorunu tespit etmek gerekiyor. Neden konuları bilsek bile netlerimiz yeteri kadar olmuyor? Sebepleri aşağıdakilerden bir kaçı olabilir.

  1. Zamanı iyi kullanamamak, süreyi yetiştirememek.
  2. ÖSYM nin soru tarzına hakim olmamak, sınavda neler çıktığını bilmemek.
  3. Yanlış konu ve soru tiplerine çalışmak.
  4. Temel düzeyinizin gerçekte yeterli olmaması.
  5. Motivasyonunuzun düşük olması, moralinizi bozarak yapabileceklerinizi yapamamak.
  6. Aşırı stres ve panik olmak.

Evet arkadaşlar yukarıdaki maddeler maalesef bizleri engelleyen unsurların başında gelir. Öncelikle kendimizi kontrol ederek kendi sorunlarınızı tespit etmenizdir. Sorunlar tespit ettikten sonra kendi kişisel çözüm yollarımıza başlamalıyız. Şimdi her madde için yapılabilecekleri sıralayalım.

Çözüm önerileri,

  1. Zamanı iyi kullanamıyorsanız muhtemelen ilk yaptığınız hata bir soruya fazla takılmak, soru ile inatlaşmak olabilir. En çok tavsiye edilen yöntem turlama tekniğidir. Mutlaka deneme çözerken turlama tekniğini kullanın. Hatta 20 soruluk bir test çözerkende turlama tekniğini kullanın ve süre tutun. Zaman yönetimi sadece deneme çözerken olmaz. Test çözerkende aynı taktikleri kullanın. Böylece süre kontrolünüz yıl içinde gelişecektir.
  2. ÖSYM nin yaptığı önceki yıllardaki sınavların çıktısını alın, başucunuzda dursun. ÖSYM hangi soru tiplerini soruyor, hangi konulara ağırlık veriyor. zorluk düzeyi nedir. Hangi derslere daha çok dikkat etmeliyim. Hepsini ezbere bilmelisiniz. Yani biri sizde ÖSYM dif denk dersinde ne soruyor diye sorduğunda hemen çıkacak 5 soru tipini ve alt konularını sıralamanız gerekiyor. Bunun için TIKLAYINIZ::::::
  3. Eğer ikinci madeeye yeteri kadar hakim olursanız zaten böyle bir sorun yaşamassınız. Şunu unutmamak gerekiyor ÖSYM nin tüm soruları zor değil ve bazı konuları hiç sormuyor. Bazı konuları ise her sene soruyor.
  4. ikinci maddede dediğim gibi ÖSYM sınavlarını çıktı aldığınızda belki gerçekten konu eksiğiniz olduğunu göreceksiniz. O zaman kağıt kalem alarak güzel bir acil bitirilecekler listesi yapmalısınız.
  5. Motivasyon çok önemlidir, özellikle içten gelen motivasyon daha değerlidir. unutmayın biz bir sınava çalışmıyoruz. Geleceğimizi inşa ediyoruz. Bu sınav dünyanın sonu değil. Bu sınav olamadan da biz gelecek inşa edebilirz. Burda en önemli nokta kendimiz için çalışmak ve çok çalışmak. Lütfen kendi geleceğinizi inşa ettiğiniz bilinci ile 20 yaşlardan 30 lu yaşlara kadar kariyeriniz için çok çalışın.
  6. Panik olmak kendi modumuzu düşürmek çok tehlikelidir. Bir insan niye kendi kendine zarar verirki. Bu zamana kadar geldi isek başardığımız onca şey varken bu panik niye. Hemen toparlanıp kendimize kötülük etmeyi bırakmalıyız.

Arkadaşlar durum bu, ben kendi aklıma gelen 6 maddeyi ve çözüm önerilerin yazdım. tabi sizde bu maddelerin bir iki tanesi olabilir. Ya da daha fazlası olabilir. önemli olan sorunları tespit etmek ve çözüm yolalrı bulmak.

Örneğin çalışma ortamının olmaması, maddi imkansızlıklar bazı arkadaşları etkiliyor olabilr. O arkadaşlar da kendi çözüm yollarını bulması gerekir.

Unutmayın zor zamanlar güçlü ve başarılı insanlar yaratır.