AÖBT Matematik İçin Kavram Haritalı Çalışma Modeli (Sırlar 02)

Merhaba arkadaşlar KPSS ÖABT Matematik Dersi gibi çok geniş kapsamlı sınavlara hazırlık için kendi uyguladığım (geliştirdiğim) ve kullandığım bir yöntemden bahsetmek istiyorum.

KPSS sınavında Genel Kültür – Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavları zaten geniş bir konu yelpazesini oluşturuyordu. Bunların üzerine ek olarak ÖABT sınavı da eklenince öğretmen adayları belki de dünyanın en kapsamlı sınavına girmeye başladılar. Konular bu kadar geniş olunca sınav hazırlığımızın da nokta atışı olması gerekiyor. Bunu sizlere açıklamadan önce sınava girecek arkadaşlarımızın genel özelliklerine bir bakalım;

  • Sınavın kapsamı çok geniş çalışmak için yeteri kadar zaman yok.
  • Bazı arkadaşlarımız halen son sınıf öğrencisi yeterli zamanları yok.
  • Kimimiz köle pardon ücretli öğretmen. Yeteri kadar vakitleri olmuyor, üstüne üslük en az kadrolu öğretmenler kadar çalışıp yoruluyorlar.
  • Genel Kültür – Genel Yetenek ve Eğitim bilimleri Çalışmak vakitlerinin çoğunu alıyor.

Sonuç olarak bu kadar kapsamlı bir sınav için farklı bir çalışma yöntemi belirlemeliyiz. Aslında dünyayı yeniden keşfetmiyoruz tek yaptığımız çalışmalarımızın derli toplu olmasını sağlamak ve bir bakışta konunun tamamını görebilmek. Burada kavram haritaları devreye giriyor kavram haritası örneği vermeden önce işleyiş sırasına bir bakalım.

öabt konuları matematik

İlk yapmamız gereken konu için tek bir sayfaya sığacak kavram haritası oluşturmak.

Kavram haritası için konu seçimi :  Çok kapsamlı bir sınav olduğu için kavram haritasının seçileceği konuları çıkmış sınav sorularından belirliyoruz. Bunun için ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim…

Kavram haritasını oluşturduktan sonra konunun özetini çıkartıyoruz. Buraya formüllerin ispatı ve birkaç örnek soru koyabilirsiniz.

Artık elimizde çıkma ihtimali yüzde yüze yakın bir konunun kavram haritası var. Tek sayfadan oluşan bu kağıt bir bakışta konunu tamamını görmemizi sağlıyor ve alt konular arasındaki bağıntı ve geçişleri görebiliyoruz.

Kavram haritasından sonra hazırladığımız konu özeti; tüm formül, ispat ve kilit öneme sahip örnek çözümleri içeriyor. Kilit öneme sahip örnekler tabi ki konunun özünü içeren kesin bilmemiz gereken sorular ayrıca kavram haritası hazırlamadan önce yaptığımız çıkmış soru analizi ile bu örnekleri tespit etmek daha kolay.

Şimdi yaptıklarımızı bir sıralayalım. Çıkmış soru analizi ile belirlediğimiz konular için ‘’kavram haritası’’ oluşturduk. Ardından konu anlatımı içeren ‘’konu özetleri’’ hazırladık. Unutmayalım kavram haritamız tek sayfa konu özetlerimizde maksimum 4-5 sayfa olmalı.

Şimdi sıra geldi soru çözümüne hazırladığımız kavram haritası ve özetleri masanın üzerinde bulundurarak aldığımız konu anlatımlı kitaplar ya da soru bankalarından soru çözmeye başlıyoruz.

Sonuç : Sınava girmeden önce şu yorumu yapabilmeliyiz.

Örnek olması açısından,  Belirli integralde alan uygulaması. Çıkmış soru analizinden bu konudan 2006-2007-2008-2009-2012 ve 2013 de yıl yıl şu kadar soru çıkmış.(2014 soruları elimizde yok). Bu benim tek sayfadaki kavram haritası. Bu da 6 sayfalık konu özetim. Ayrıca konu ile ilgili şu ve şu yayından toplam 120 soru çözdüm. Dolayısıyla ister tek katlı ister iki katlı integralden gelebilecek alan uygulamalarını biliyorum ve beklentim de şu yönde diye diyebilmeliyiz.

Görüldüğü gibi sınavı çok iyi tanımalı nokta atışı hazırlık yapmalıyız. Yoksa hiçbir zaman çıkmayacak alan ÖABT soruları ve konularına gömülüp kalırız. Nokta atışı yapanlar ise çoktan atanmış ders programlarını almış okullarında çalışmaya başlamış olurlar 🙂

NOT 1 : Bu yöntem sınav kapsamı bu kadar geniş olduğu sürece işinize yarayan en etkili yöntem olacaktır. İspat olarak 2014 ÖABT matematik net ortalaması 17 den azdır.

NOT 2 : Çıkmış soru analizi sonucunda bir konuya çalışmadık kavram haritası oluşturmadık ya sınavda soru çıkarsa. Cevap : net ortalaması bu kadar düşük bir sınavda senin kıyıda köşede bulduğun konudan soru gelse zaten kimse yapamaz.

NOT 3 : Olayın psikolojik boyutu var. Sınavda çıkabilecek tüm konulardan kavram haritası oluşturup özet çıkarttığımızda kafamız rahatlar sınavı daha yakından tanırız. Buda bize inanılmaz bir rahatlama sağlayarak moral motivasyonunuzu en üste çıkartır.

NOT 4 : Mutlaka benden daha bilgili arkadaşlar vardır ama ben yukarıdaki anlattıklarımla 2007 yılında ALAN sınavında Türkiye 4. Olmayı başardım. Hem de en az çaba ile.